Condițiile Austriei pentru Air Schengen: o victorie cu gust amar pentru România

Schengen Romania Europa Austria

Autor: byrev | December 13, 2023

Austria a pus o serie de condiții pentru a-și da acordul: Prezența Frontex la frontiera bulgaro-turcă, controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria-România, acceptarea solicitărilor de azil care vin, în special, de la afgani și sirieni, etc.

În ziua de 10 decembrie 2023, Austria a anunțat că este de acord cu intrarea României în spațiul Schengen pentru transportul aerian, cunoscut și sub numele de Air Schengen. Această decizie a fost o victorie importantă pentru România, care a depus cererea de aderare la Schengen încă din 2007.

Cu toate acestea, Austria a pus o serie de condiții pentru a-și da acordul:

 • Prezența Frontex la frontiera bulgaro-turcă
 • Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria-România și Ungaria-România
 • Asumarea responsabilității pentru migranții care au sosit ilegal în Austria
 • Acceptarea solicitărilor de azil care vin, în special, de la afgani și sirieni.

Condițiile Austriei au stârnit controverse în România

Unii critici susțin că aceste condiții sunt nedrepte și că ar putea întârzia și mai mult aderarea României la Schengen.

Unul dintre argumentele principale împotriva condițiilor Austriei este că acestea ar putea avea un impact negativ asupra afacerilor firmelor austriece din România. Opinia generală a românilor despre Austria este din ce în ce mai negativă, iar acest sentiment general se poate extinde și asupra afacerilor Austriece în Romania.

Un alt argument împotriva condițiilor Austriei este că acestea sunt nerealiste. Este puțin probabil ca un procent majoritar de imigranții care au sosit ilegal în Austria să provină din România.

În plus, unii critici susțin că Austria este pasivă în ceea ce privește problema migrației.

În loc să-și asume responsabilitatea pentru propriile frontiere și să ajute activ și voluntar la protecția frotierelor externe ale Europei, Austria alege să arunce responsabilitatea în seama României.

Cele mai cunoscute puncte de intrare pentru imigranți în Europa sunt:

 • Punctele de trecere a frontierei terestre: acestea sunt cele mai frecvente puncte de intrare pentru imigranți, deoarece sunt mai ușor de accesat decât granițele maritime sau aeriene. Cele mai importante puncte de trecere a frontierei terestre pentru imigranți sunt:
  • Granița dintre Spania și Maroc: această graniță este cea mai tranzitată de imigranți din Africa de Nord.
  • Granița dintre Grecia și Turcia: această graniță a fost, de asemenea, o rută importantă pentru imigranți în ultimii ani.
  • Granița dintre Ungaria și Serbia: această graniță a fost un punct important de intrare a imigranților în timpul crizei migrației din 2015-2016.
 • Punctele de trecere a frontierei maritime: acestea sunt, de asemenea, importante puncte de intrare pentru imigranți, dar sunt mai dificil de accesat decât punctele de trecere a frontierei terestre. Cele mai importante puncte de trecere a frontierei maritime pentru imigranți sunt:
  • Marea Mediterană: această mare este cea mai importantă rută de migrație maritimă către Europa.
  • Marea Egee: această mare este o altă rută importantă de migrație maritimă către Europa.
  • Marea Nordului: această mare este o rută mai puțin importantă de migrație maritimă către Europa, dar este totuși utilizată de unii imigranți.
 • Punctele de trecere a frontierei aeriene: acestea sunt cele mai puțin frecvente puncte de intrare pentru imigranți, deoarece sunt cele mai greu de accesat. Cu toate acestea, unii imigranți încearcă să intre în Europa prin aeroporturi, folosind documente false sau prin alte metode ilegale.

În ultimii ani, s-a observat o creștere a numărului de imigranți care intră în Europa prin puncte de intrare neoficiale, cum ar fi pădurile, plajele sau zonele montane. Acest lucru se datorează în parte faptului că autoritățile europene au înăsprit controalele la punctele de trecere a frontierei oficiale.

Aceste date arată că România chiae dacă este o țară de tranzit pentru imigranți, ea nu este principala sursă de imigranți ilegali în Austria.

Concluzie

Decizia Austriei de a accepta intrarea României în Air Schengen este un pas important, dar este important să se țină cont de controversele legate de condițiile impuse. Aceste condiții ar putea avea un impact negativ asupra României și ar putea întârzia și mai mult aderarea țării noastre la Schengen.

Este de așteptat ca România să înceapă negocierile cu Austria în vederea îndeplinirii condițiilor impuse. Dacă România va reuși să îndeplinească aceste condiții, aceasta ar putea deschide calea pentru aderarea deplină a țării noastre la Schengen.

Declarațiile din partea Austriei riscă să aducă la suprafață sentimente naționaliste și pe acest fond sunt șanse mari că în alegerile din 2024,  Romania să aleagă partide și oameni care au opinii extremiste ca efect al cerințele nejustificate ale Austriei și implicit pot ingreauna substanțial afacerile firmelor străine în România.

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.