Cum să alegeți anvelopele de iarnă potrivite pentru mașina dvs

Anvelope de iarna, Auto

Autor: byrev | November 21, 2023

Cum să alegeți anvelopele de iarnă potrivite pentru mașina dvs., în funcție de dimensiunea, compoziția, profilul și marcajul anvelopei, și cum acestea influențează performanța și siguranța pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt diferite de cele de vară sau de cele all season, deoarece au o compoziție, un profil și un marcaj specifice, care le asigură o performanță optimă pe suprafețe reci și umede. Când vă alegeți anvelopele de iarnă, trebuie să țineți cont de următoarele aspecte:

 • Dimensiunea anvelopei: aceasta trebuie să corespundă cu cea recomandată de producătorul mașinii, care se poate găsi în cartea de identitate a mașinii, pe pragul mașinii sau pe anvelopele originale. Dimensiunea anvelopei este formată din mai mulți parametri, cum ar fi lățimea, înălțimea, diametrul, indicele de încărcare și indicele de viteză. De exemplu, pentru o anvelopă de dimensiune 205/55R16 91 T, avem următoarele valori:
  • 205 este lățimea anvelopei în milimetri, care indică zona de contact cu carosabilul.
  • 55 este înălțimea anvelopei în procente din lățime, care indică grosimea anvelopei.
  • R este tipul de anvelopă, care în acest caz este radială, adică are firele de oțel dispuse radial față de axa roții.
  • 16 este diametrul interior al anvelopei în inci, care indică dimensiunea jantei pe care se montează anvelopa.
  • 91 este indicele de încărcare, care indică greutatea maximă pe care o poate suporta anvelopa la presiunea maximă. În acest caz, 91 corespunde la 615 kg.
  • T este indicele de viteză, care indică viteza maximă la care anvelopa poate rula în condiții de siguranță. În acest caz, T corespunde la 190 km/h.
 • Compoziția anvelopei: aceasta este diferită de cea a anvelopelor de vară sau de cele all season, deoarece conține mai mult cauciuc natural și silice, care îi conferă anvelopei o mai mare flexibilitate și aderență la temperaturi scăzute. Compoziția anvelopei influențează rezistența la rulare, uzura, zgomotul și consumul de combustibil. Anvelopele de iarnă au o rezistență la rulare mai mare decât cele de vară, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai multă energie pentru a se deplasa, dar și o uzură mai mică, ceea ce înseamnă că se deteriorează mai greu.
 • Profilul anvelopei: acesta este format din banda de rulare, care este partea anvelopei care vine în contact cu carosabilul, și din caneluri, care sunt șanțurile care separă blocurile de rulare. Profilul este diferit de cel al anvelopelor de vară sau de cele all season, deoarece are o adâncime mai mare, care ajută la evacuarea apei, zăpezii și noroiului, și un număr mai mare de lamele, care sunt niște tăieturi fine în blocurile de rulare, care măresc suprafața de contact și îmbunătățesc tracțiunea.
  Profilul anvelopei influențează distanța de frânare, stabilitatea, manevrabilitatea și zgomotul. Anvelopele de iarnă au o distanță de frânare mai scurtă decât cele de vară, ceea ce înseamnă că se opresc mai repede, dar și un zgomot mai mare, ceea ce înseamnă că produc mai multă poluare fonică.
 • Marcajul anvelopei: acesta este un simbol care indică faptul că anvelopa este omologată pentru o utilizare în condiții de iarnă. Marcajul anvelopei poate fi M+S (Mud and Snow), 3PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake) sau ambele. Marcajul M+S este o auto-certificare a producătorului, care nu implică o garanție de performanță obiectivă, ci doar o indicație că anvelopa are un profil adecvat pentru noroi și zăpadă.
  Marcajul 3PMSF este un simbol care atestă faptul că anvelopa a trecut un test reglementat care confirmă un anumit nivel de performanță în condiții de iarnă, comparativ cu o anvelopă de referință. Anvelopele de iarnă trebuie să aibă cel puțin marcajul M+S, dar este recomandat să aibă și marcajul 3PMSF, pentru a fi siguri de calitatea lor.

Acestea sunt câteva dintre caracteristicile tehnice care trebuie luate în considerare la alegerea anvelopelor de iarnă. Drum Bun !

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.