Discrepanța dintre majorarea pensiilor și stagnarea salariilor in 2024

Angajati, pensionari, Salariu, Pensie

Autor: byrev | January 19, 2024

Guvernul României a decis să majoreze pensiile cu 14%, dar să înghețe salariul minim pe economie până la 1 iulie 2024. Decizia guvernului va genera o discrepanța între majorarea pensiilor și stagnarea salariilor care va duce la o creștere a deficitului bugetar. Acest lucru va pune presiune pe autorități pentru a găsi modalități de a acoperi deficitul bugetar.

Guvernul a anuntat ca salariul minim pe economie ramane inghetat pana la 1 Iulie 2024 dar in schimb pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% !

Majorarea pensiilor este o măsură justă și necesară, care va ajuta milioane de pensionari români să-și asigure o viață decentă la bătrânețe. În prezent, pensiile medii în România sunt foarte mici, multe la un nivel de subzistență. Majorarea pensiilor cu aproape 14% va reprezenta o creștere semnificativă pentru mulți pensionari, care vor putea să-și cumpere alimente, medicamente și alte bunuri și servicii esențiale.

Pe de altă parte, stagnarea salariilor va duce la o serie de probleme, cum ar fi:

 • Reducerea puterii de cumpărare a angajaților: O creștere a inflației, care este deja ridicată în România, va duce la o reducere a puterii de cumpărare a angajaților, chiar dacă salariile lor rămân neschimbate. Acest lucru va îngreuna angajații să-și susțină familiile și să-și satisfacă nevoile de bază.
 • Creșterea inegalității sociale: Majorarea pensiilor va duce la o creștere a inegalității sociale, deoarece pensionarii vor beneficia de o creștere semnificativă a veniturilor, în timp ce angajații cu salariul minim pe economie vor rămâne cu salarii neschimbate.
 • Reducerea atractivității locurilor de muncă din România: Stagnarea salariilor poate duce la o reducere a atractivității locurilor de muncă din România pentru angajații din alte țări, care ar putea găsi oportunități mai bune de angajare și de câștiguri în alte state.
 • O creștere a deficitului bugetar – În România, pensiile reprezintă aproximativ 25% din cheltuielile bugetului de stat.

În concluzie, discrepanța dintre majorarea pensiilor și stagnarea salariilor are atât implicații pozitive, cât și negative. Este important ca autoritățile să ia măsuri pentru a reduce efectele negative ale acestei discrepanțe, cum ar fi prin creșterea salariilor minime și prin stimularea creșterii economice.

Iată câteva măsuri specifice pe care autoritățile le-ar putea lua pentru a reduce efectele negative ale discrepanței dintre majorarea pensiilor și stagnarea salariilor:

 • Creșterea salariului minim pe economie: Creșterea salariului minim pe economie ar ajuta la creșterea puterii de cumpărare a angajaților și la reducerea inegalității sociale.
 • Stimulare creșterii economice: O creștere a economică ar duce la creșterea veniturilor tuturor salariaților, inclusiv a celor care au salarii mici.
 • Investiții în educație și formare profesională: Investițiile în educație și formare profesională ar ajuta la creșterea productivității angajaților și la creșterea salariilor.

Stagnarea încasărilor de taxe din salarii va duce la o reducere a veniturilor bugetului de stat. Acest lucru se datorează faptului că taxele pe salarii sunt o sursă importantă de venituri pentru bugetul de stat. În România, taxele pe salarii reprezintă aproximativ 35% din veniturile bugetului de stat. Creșterea cheltuielilor sociale cu pensiile va duce, de asemenea, la o creștere a deficitului bugetar. Acest lucru se datorează faptului că pensiile sunt o cheltuială mare pentru bugetul de stat. În România, pensiile reprezintă aproximativ 25% din cheltuielile bugetului de stat. În consecință, discrepanța dintre majorarea pensiilor și stagnarea salariilor va duce la o creștere a deficitului bugetar. Acest lucru va pune presiune pe autorități pentru a găsi modalități de a acoperi deficitul bugetar. Iată câteva posibile măsuri pe care autoritățile le-ar putea lua pentru a acoperi deficitul bugetar:

 • Majorarea taxelor: O majorare a taxelor ar putea ajuta la creșterea veniturilor bugetului de stat. Cu toate acestea, o astfel de măsură ar putea fi nepopulară și ar putea avea un impact negativ asupra economiei.
 • Reducerea cheltuielilor: O reducere a cheltuielilor bugetare ar putea ajuta la reducerea deficitului bugetar. Cu toate acestea, o astfel de măsură ar putea fi dificilă, deoarece ar însemna reducerea cheltuielilor pentru servicii esențiale, cum ar fi educația, sănătatea sau securitatea socială.
 • Emisiuni de obligațiuni: Guvernul ar putea emite obligațiuni pentru a acoperi deficitul bugetar. Cu toate acestea, acest lucru ar crește datoria publică a României.

Autoritățile vor trebui să decidă care dintre aceste măsuri este cea mai bună pentru a acoperi deficitul bugetar.

Soluții alternative:

 • Creșterea salariului minim pe economie mai devreme de jumatatea anului ar ajuta la creșterea puterii de cumpărare a angajaților și la reducerea inegalității sociale.
 • O creștere nominală a pensiilor, după un calcul procentual raportat la venitul minim sau mediu, ar fi o soluție care ar aduce un ajutor egal tuturor celor cu venituri mici, fără a favoriza exagerat pe cei cu venituri mari.

 • Taxă pe kilometru pentru utilizarea vehiculelor electrice în ISLANDAGuvernul islandez discută posibilitatea introducerii unei taxe pe kilometru pentru vehiculele electrice, hibride și cu hidrogen. Această taxă ar putea fi o modalitate de a colecta venituri din utilizarea acestor vehicule, care nu sunt supuse în prezent impozitului pe combustibil..
 • Dacia Duster 3: Mai modern, mai spațios și mai sigurNoul Duster 3, un SUV compact, care se încadrează în clasa B. Are o lungime de 4.340 mm, o lățime de 1.800 mm și o înălțime de 1.625 mm. aduce o serie de îmbunătățiri față de modelul anterior. Are un design mai modern, o cabină mai spațioasă și mai confortabilă….
 • S-au aflat prețurile pentru Dacia Spring faceliftDacia Spring facelift este o versiune îmbunătățită a modelului original care oferă o autonomie mai mare, un design mai modern și un plus de confort. Modelul are un preț competitiv și este așteptat cu nerăbdare de mulți români..

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.