Un nou studiu a gasit legătură între preferințele muzicale și valorile noastre morale

preferințele muzicale, valorile morale

Autor: byrev | January 6, 2024

Un studiu recent a descoperit o legătură între preferințele muzicale ale indivizilor și valorile lor morale. Rezultate sugerează că muzica poate fi o sursă importantă de informații despre valorile morale ale unei persoane. Muzica poate reflecta valorile unei persoane, dar poate și să le modeleze. Studiul are implicații semnificative pentru înțelegerea noastră a relației dintre muzică și moralitate

Un nou studiu oferă dovezi convingătoare că preferințele muzicale pot servi drept o fereastră către valorile morale ale unui individ. Acesta a descoperit o legătură importantă între muzică și moralitate, deschizând calea pentru o înțelegere mai profundă a dimensiunilor psihologice ale experiențelor noastre muzicale.

Un studiu nou, publicat în PLOS ONE, a gasit o legătură remarcabilă între preferințele muzicale ale indivizilor și valorile lor morale, aruncând o lumină nouă asupra influenței profunde pe care muzica o poate avea asupra busolei noastre morale.

Cercetările, realizate de un grup de oameni de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra și ISI Foundation din Torino, Italia, au folosit tehnici de învățare automată pentru a analiza versurile și caracteristicile audio ale melodiilor preferate ale indivizilor, dezvăluind o interacțiune complexă între muzică și moralitate.

„Studiul nostru oferă dovezi convingătoare că preferințele muzicale pot servi drept o fereastră către valorile morale ale unui individ”,

a declarat dr. Charalampos Saitis, unul dintre autorii principali ai studiului și lector în prelucrarea digitală a muzicii la Facultatea de Electronică și Calculatoare de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Studiul a implicat un set de date existent de peste 1.400 de participanți care au completat chestionare psihometrice de evaluare a valorilor lor morale și au furnizat informații despre artiștii lor preferați prin Like-uri pe paginile de Facebook. Cercetătorii au extras apoi caracteristici acustice și lirice din primele cinci melodii ale fiecărui artist preferat de participant.

Folosind algoritmi de învățare automată, echipa a analizat caracteristicile extrase pentru a prezice valorile morale ale participanților la studiu. Au fost utilizate diverse tehnici de procesare a textului, inclusiv metode bazate pe lexicon și reprezentări BERT, pentru a analiza narațiunea, valorile morale, sentimentele și emoțiile din versuri. În plus, caracteristicile audio de nivel scăzut și de nivel înalt furnizate prin intermediul API-ului Spotify au fost utilizate pentru a înțelege informațiile ascunse în alegerile muzicale ale participanților, îmbunătățind inferențe morale.

Rezultatele au arătat că o combinație de caracteristici lirice și audio a depășit informațiile demografice de bază în predicția valorile morale individuale. În mod specific, elementele muzicale precum tonul și timbrul au apărut ca predictori cruciali pentru valorile îngrijirii și corectitudinei, în timp ce sentimentele și emoțiile exprimate în versuri au fost mai eficiente în predicția trăsăturilor de loialitate, autoritate și puritate.

„Descoperirile noastre dezvăluie că muzica nu este doar o sursă de divertisment sau plăcere estetică; este și un mediu puternic care reflectă și modelează sensibilitățile noastre morale”,

a remarcat Vjosa Preniqi, autoarea principală a studiului și doctorand în cadrul Centrului Queen Mary pentru Doctorat în Inginerie Media Centrată pe Publicul Informațional.

„Prin înțelegerea acestei legături, putem deschide noi căi pentru intervenții bazate pe muzică care promovează dezvoltarea morală pozitivă.”

Implicațiile studiului depășesc simpla curiozitate academică, având potențialul de a influența modul în care ne implicăm și utilizăm muzica în diverse aspecte ale vieții.

„Descoperirea noastră poate deschide calea către aplicații care variază de la experiențe muzicale personalizate la noi terapii muzicale și campanii de comunicare”,

a comentat dr. Kyriaki Kalimeri, coautor senior al studiului și cercetător la ISI Foundation.

„Cercetările noastre au scos la iveală o legătură importantă între muzică și moralitate, deschizând calea pentru o înțelegere mai profundă a dimensiunilor psihologice ale experiențelor noastre muzicale”, a concluzionat Vjosa Preniqi.
„Suntem încântați să continuăm să explorăm această zonă bogată și necunoscută.”

Studiul a fost realizat folosind date din aplicația Facebook LikeYouth, un instrument de cercetare bazat pe sondaje care a implicat peste 64.000 de participanți, în principal în Italia. Participanții au oferit consimțământul voluntar și informat și au completat diverse sondaje psihometrice, inclusiv Chestionarul Fundațiilor Morale (MFQ), pe lângă partajarea detaliilor demografice și a Like-urilor pe paginile de Facebook.

Sursa: https://www.eecs.qmul.ac.uk/

Studiul a fost realizat în două etape. În prima etapă, cercetătorii au analizat versurile și caracteristicile audio ale primelor cinci melodii ale fiecărui artist preferat de participant. În a doua etapă, au folosit algoritmi de învățare automată pentru a prezice valorile morale ale participanților pe baza caracteristicilor extrase.

Aceste rezultate sugerează că muzica poate fi o sursă importantă de informații despre valorile morale ale unei persoane. Muzica poate reflecta valorile unei persoane, dar poate și să le modeleze.

Studiul are implicații semnificative pentru înțelegerea noastră a relației dintre muzică și moralitate. Aceste rezultate pot fi folosite pentru a dezvolta noi intervenții bazate pe muzică care să promoveze dezvoltarea morală pozitivă.

Studiul este un pas important în înțelegerea modului în care muzica ne influențează valorile morale. Rezultatele sale au potențialul de a ne ajuta să creăm o lume mai bună.

Iată câteva exemple specifice de modul în care muzica poate reflecta și modela valorile morale:

  • O melodie despre dragoste și compasiune poate reflecta valorile îngrijirii.
  • O melodie despre justiție și dreptate poate reflecta valorile corectitudinei.
  • O melodie despre prietenie și loialitate poate reflecta valorile loialității.
  • O melodie despre autoritatea părintească sau a guvernului poate reflecta valorile autorității.
  • O melodie despre spiritualitate sau religie poate reflecta valorile purității.

Desigur, muzica nu este singurul factor care influențează valorile morale ale unei persoane. Educația, mediul familial și experiențele de viață joacă, de asemenea, un rol important. Cu toate acestea, studiul sugerează că muzica poate fi o forță puternică în modelarea valorilor noastre morale.

  • Vaccinurile cu ARN pot produce proteine neintenționate, dar nu există dovezi că sunt dăunătoareVaccinurile COVID-19 cu ARNm pot produce cantități mici de proteine nedorite, dar nu există dovezi că acestea sunt dăunătoare. Cercetătorii au propus o soluție simplă care ar putea ajuta la reducerea riscului de frameshifturi în viitor. cercetătorii spun că nu există dovezi că proteina cu frameshift este dăunătoare..
  • Cele mai bune filme apărute în 2023Pentru iubitorii de filme iată o listă cu cele mai bune filme apărute în anul 2023 și care sigur merită vizionate! She Came to Me The Family Plan Jeanne du Barry The Holdovers The Baker Fingernails Quiz Lady If You Were the Last Pain Hustlers The Other Zoey Are You….
  • Paradă militară de 1 Decembrie la Alba Iulia – Programul manifestărilor de Ziua Națională a RomânieiProgramul Manifestărilor Din Cetatea Marii Uniri Dedicate Sărbătoririi Zilei Naţionale A României 2023 – Alba Iulia 9.30 Veșnică recunoștință oamenilor Unirii – Ceremonii de pomenire la mormintele lui Ion Arion, Samoilă Mârza, Florian Medrea, Dominic Medrea, Camil Velican, Aurel Sava, Cimitirul Maieri 11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun –….

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.