Îți este poftă de o gustare cu fructe? Alege: fructe uscate, piureuri sau fructe conservate cu suc

gustari, nutritie, fructe

Autor: Mihaela Vicol | March 6, 2024

Data viitoare când îi pregătești copilului pachetul de prânz sau când cauți o gustare de după-amiază sănătoasă, gândește-te la asta: doar trei tipuri de gustări ambalate cu fructe - fructele uscate, piureul de fructe și fructele din conservă cu suc - îndeplinesc cele mai recente recomandări pentru gustări cu valoare nutritivă ridicată, stabilite de ghidurile alimentare federale, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Massachusetts Amherst.

Din toate gustările cu fructe disponibile în comerț, definite de USDA ca “produse fabricate din fructe și sucuri de fructe, care pot conține sau nu zahăr adăugat, coloranți și arome artificiale și conservanți”, echipa UMass Amherst a constatat că fructele uscate au cel mai bun profil nutritiv general – cea mai mare densitate de nutrienți și conținut de fibre și cel mai mic conținut de zahăr adăugat.

Din contra, gustările cu aromă de fructe, cum ar fi jeleurile, au cea mai mică densitate de nutrienți și conținut de fibre și cea mai mare cantitate de zahăr adăugat. Alte opțiuni de gustări cu fructe cu densitate nutritivă scăzută includ fructele conservate în altceva decât suc și fructele uscate cu aromă, ambele conținând cantități mai mari de zahăr adăugat. Studiul comparativ al alimentelor, condus de cercetătorii în domeniul alimentației Amanda Kinchla, profesor universitar și Alissa Nolden, profesor asistent, a fost publicat recent în revista Nutrients.

Deși consumul unei bucăți de fruct proaspăt este fără îndoială opțiunea cea mai sănătoasă, 80% din populația SUA nu consumă cantitatea zilnică de porții de fructe (cinci) recomandată de ghidurile alimentare federale. Așadar, o strategie pentru ca consumatorii să crească fructele din dieta lor este să aleagă gustări cu fructe dense în nutrienți.

“Nu sunt fructe proaspete, ci gustările pe care oamenii le consumă mai obișnuit”, spune Kinchla.

Cercetătorii au decis să investigheze care gustări cu fructe sunt cele mai nutritive – prima dată când a fost întreprins acest tip de studiu. Ei au colectat și analizat conținutul nutritiv pentru 1.497 de gustări cu fructe, folosind baza de date Mintel Global New Products, accesată prin bibliotecile UMass. Pentru studiul lor, echipa a definit gustările cu fructe ca “produse alimentare necongelate, care nu sunt băuturi, realizate în principal din ingrediente din fructe”.

Au folosit indicele Nutrient Rich Foods (NRF), care calculează un scor general al calității nutriționale pe baza profilului nutritiv al alimentelor, pentru a compara sănătatea gustărilor cu fructe. Acest model ia în considerare nutrienții dezirabili – proteine, fibre alimentare, potasiu, vitamina D, calciu, fier – precum și pe cei care sunt recomandați să fie limitați în dietă – grăsimi saturate, colesterol, zahăr adăugat și sodiu – pentru a evalua calitatea generală a nutrienților din fiecare gustare cu fructe.

“Încercam să conectăm punctele dintre toți nutrienții, ceea ce este avantajul NRF – să putem analiza simultan mai mulți nutrienți“, spune Nolden.

Echipa a clasificat gustările cu fructe în nouă categorii diferite: fructe uscate, baruri pe bază de fructe, fructe uscate cu aromă, fructe conservate, gustări cu aromă de fructe, piure de fructe, chipsuri de fructe, fructe formate și fructe conservate cu suc.

În plus, nu numai că au analizat valoarea nutritivă pe porție, dar au calculat și zahărul adăugat și conținutul de fibre pe baza Referinței Cantității Consumate în mod Obișnuit (RACC) a FDA pe ocazie de consum, pentru a echilibra variabilitatea porțiilor între diferitele categorii de gustări cu fructe.

Scopul lor a fost de a determina starea de sanatate a gustărilor cu fructe și de a vedea unde se pot face îmbunătățiri.

“Cu cunoștințele și înțelegerea Alissei despre percepția și analiza senzorială a consumatorilor, putem încerca să înțelegem acceptarea și limitările consumatorilor și apoi să proiectăm alimente care să se potrivească mai bine cu acestea, astfel încât să putem consolida platformele de sănătate și wellness”, spune Kinchla.

Lucrarea concluzionează: “Este necesară reformularea gustărilor cu fructe… Fructele modelate și batoanele pe bază de fructe ar putea avea un conținut mai scăzut de zahăr adăugat pentru a deveni o opțiune mai nutritivă de gustare cu fructe. Fructele la conservă [cu zahăr adăugat] și gustările cu aromă de fructe au nevoie de mai multă reformulare, deoarece au o densitate scăzută de nutrienți și un conținut de fibre și un conținut ridicat de zahăr adăugat. Îmbunătățirea calității nutriționale a gustărilor cu fructe poate facilita alegerile inteligente de gustări.

“Direcția viitoare pentru categoria de gustări cu fructe ar trebui să ia în considerare reducerea conținutului de zahăr adăugat, creșterea conținutului de fibre și îmbunătățirea profilului senzorial pentru a îmbunătăți densitatea generală a nutrienților.”

Sursa: https://www.umass.edu/

  • S-au aflat prețurile pentru Dacia Spring faceliftDacia Spring facelift este o versiune îmbunătățită a modelului original care oferă o autonomie mai mare, un design mai modern și un plus de confort. Modelul are un preț competitiv și este așteptat cu nerăbdare de mulți români..
  • Companiile aeriene din România – clasificare în funcție de costurile de zbor si confortClasificarea este bazată pe prețurile medii pentru un zbor dus-întors pe distanțe scurte. Prețurile pot varia în funcție de ruta, de perioada anului și de alți factori. În funcție de confortul oferit clasificarea poate sa fie subiectivă și poate varia în funcție de preferințele individuale ale fiecăruia, unii pasageri pot….
  • Incendiu devastator la depozitul Wildberries din RusiaUn incendiu puternic a distrus un depozit al companiei Wildberries din Rusia. Pagubele sunt estimate la peste 1 miliard de ruble. Incendiul a afectat și stocurile de mărci occidentale care au părăsit Rusia. Wildberries este una dintre cele mai mari companii de e-commerce din Rusia..

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.