Ficțiunea devine realitate: O nouă tehnică de a vedea după colț.

Stiinta si Calculatoare

Autor: Mihaela Vicol | February 22, 2024

Cercetători de la Universitatea din South Florida au creat un program care poate recrea 3D scene din spatele obstacolelor, folosind doar o fotografie. Tehnologia are potențialul de a preveni accidente, a ajuta în misiuni de salvare și chiar a transforma mașinile în vehicule autonome mai sigure.

Ți-a trecut vreodată prin cap să vezi prin pereți sau după colț? Ei bine, visează mai departe, pentru că un grup de cercetători a făcut un pas uriaș către a transforma această idee din filme SF în realitate!

Imaginează-ți: cu o singură fotografie, ei pot crea o imagine 3D colorată și super detaliată a ceea ce se ascunde dincolo de un obstacol. Asta înseamnă că ar putea preveni accidente auto, să ajute poliția în situații cu ostatici, să salveze vieți în misiuni de căutare și salvare și multe altele!

Da, sună incredibil, dar tehnologia asta chiar există! Profesorul John Murray-Bruce și studentul lui, Robinson Czajkowski, au dezvoltat un program pe calculator care analizează umbrele lăsate de obiecte pentru a recrea scena din spate. E ca o magie digitală!

Acum, nu e totul roz. Mai durează câțiva ani până o să vezi asta pe mașinile tale preferate, însă e un început promițător! Cercetătorii continuă să îmbunătățească programul, iar viitorul pare plin de posibilități, de la mașini autonome mai sigure până la misiuni de salvare mai eficiente.

Deci, data viitoare când te lovești de un blocaj, amintește-ți: știința e mai aproape ca niciodată să-ți ofere o privire dincolo de el!

Bonus: Programul e disponibil și pentru alți cercetători, ceea ce înseamnă că tehnologia se dezvoltă rapid!

Sursa: https://www.usf.edu/


Topic: | | |


© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.