Cărțile de identitate electronice – documente de identitate cu cip si NFC

documente de identitate cu cip si NFC

Autor: byrev | January 5, 2024

Cărțile de identitate electronice din România oferă o serie de avantaje, inclusiv securitatea îmbunătățită, posibilitatea de a se autentifica online și accesul la servicii publice digitale. Autentificarea online cu cartea de identitate electronică din România se realizează prin intermediul tehnologiei NFC.

Cărțile de identitate electronice care sunt disponibile pentru eliberare de la 1 ianuarie 2024 în România sunt documente de identitate cu cip, care îndeplinesc standardele Uniunii Europene. Acestea au dimensiunea unui card bancar și conțin o serie de informații despre titular, inclusiv:

 • numele de familie, prenumele, genul, data nașterii, codul numeric personal (CNP), domiciliul, semnătura olografă a titularului, imaginea facială a titularului.

În plus, cartea de identitate electronică conține un certificat digital, care poate fi utilizat pentru a se autentifica online, pentru a semna electronic documente și pentru a accesa servicii publice digitale.

Cărțile de identitate electronice sunt valabile timp de 10 ani și pot fi obținute de către orice cetățean român care îndeplinește următoarele condiții:

 • are vârsta de cel puțin 14 ani;
 • nu are o interdicție judecătorească de a părăsi țara;
 • nu are o interdicție judecătorească de a se deplasa în afara domiciliului.

Eliberarea cărților de identitate electronice se face de către serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din cadrul primăriilor.

Avantajele cărților de identitate electronice

Cărțile de identitate electronice oferă o serie de avantaje față de cărțile de identitate simple, inclusiv:

 • sunt mai sigure, deoarece conțin un cip care stochează informații criptate;
 • pot fi utilizate pentru a se autentifica online și pentru a semna electronic documente;
 • pot fi utilizate pentru a accesa servicii publice digitale.

Autentificarea online în cazul cărților de identitate din România, se realizează prin intermediul tehnologiei NFC. În partea superioară a cărții de identitate electronice se află un cip NFC, care poate fi citit de un telefon mobil sau de un dispozitiv de autentificare online cu cititor NFC.

Pentru a vă autentifica online cu cartea de identitate electronică românească, urmați acești pași:

 1. Asigurați-vă că telefonul mobil sau dispozitivul de autentificare online are activată funcția NFC.
 2. Aduceți telefonul mobil sau dispozitivul de autentificare online în apropierea cărții de identitate electronice, astfel încât cele două dispozitive să fie la o distanță de aproximativ 10 cm.
 3. Aplicația de autentificare online va recunoaște cardul și va solicita introducerea codului PIN al cărții de identitate electronice.
 4. Introduceți codul PIN și apăsați butonul “Autentificare”.

Odată ce ați fost autentificat, veți avea acces la serviciile online pentru care aveți permisiunea.

Iată câteva exemple de servicii online care acceptă autentificarea prin carte de identitate electronică românească:

 • Ghiseul.ro
 • Registrul național de evidență a persoanelor
 • Serviciile online ale ANAF
 • Serviciile online ale băncilor
 • Serviciile online ale companiilor de telefonie mobilă

De asemenea, cărțile de identitate electronice sunt acceptate ca documente de călătorie în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În cazul României, cărțile de identitate electronice sunt disponibile pentru eliberare la nivel național de la 1 ianuarie 2024.

 • Emilia Șercan, protestează în continuare împotriva clasării dosarului de kompromatEmilia Șercan protestează în continuare împotriva clasării dosarului de kompromat. Jurnalista Emilia Șercan protestează de peste trei săptămâni în fața Parchetului General împotriva deciziei de clasare a dosarului în care a acuzat că mai multe instituții publice ar fi încercat să o compromită. Decizia procurorilor a fost controversată, iar mai….
 • Macarena: o melodie care a trezit o națiuneMelodia "Macarena", un hit viral din anii '90, a revenit în atenția publicului românesc prin intermediul unui remake controversat. Versiunea trap a artistei Erika Isac a stârnit indignarea multora datorită versurilor considerate misogine și care promovează violența domestică. Dezbaterea generată de "Macarena" a depășit sfera muzicală, atingând probleme sensibile din….
 • Dedeman obligat să plătească daune morale de 20.000 de euro unei femei accidentateInstanța a decis că Dedeman are o obligație de a asigura siguranța clienților și vizitatorilor săi, inclusiv în parcare. O femeie din Cluj-Napoca a câștigat un proces împotriva companiei Dedeman, obținând daune morale de 20.000 de euro ca urmare a unui accident în parcarea hipermarketului..

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.