Reînvie dragostea de Dragobete: Tradiții și obiceiuri pentru o zi specială

iubire, dragobete, romania

Autor: Mihaela Vicol | February 23, 2024

Ziua de Dragobete este o sărbătoare cu o istorie bogată și o multitudine de tradiții și obiceiuri. Este o zi specială care ne reamintește de importanța dragostei în viața noastră. Fie că ești singur sau în cuplu, ziua de Dragobete este o ocazie perfectă pentru a sărbători bucuria de a fi iubit și de a dărui iubire.

Dragobetele: Sărbătoarea iubirii la români

Dragobetele este o foarte importantă sărbătoare precreștină cu rădăcini adânci în folclorul românesc, este celebrată anual pe data de 24 februarie. Considerată ziua românească a dragostei și a fertilității, această sărbătoare ne invită să celebrăm iubirea în toate formele sale.

Conform tradiției, Dragobete era fiul Babei Dochia și un zeu al dragostei și al fertilității. Se spunea că el zbura prin păduri, aruncând săgeți fermecate care îi făceau pe tineri să se îndrăgostească. Dragobetele era văzut ca un simbol al reînnoirii naturii și al începutului primăverii, o perioadă a renașterii și a speranței. Dragobetele a fost fiul Dochiei, zeitatea primăverii, și al unui zmeu. Se spune că el este un flăcău chipeș și voinic, care aduce dragostea și bucuria în lume. Numele lui provine probabil de la cuvântul slav “drag” (dragoste) și “biti” (a fi).

Tradiții și obiceiuri:

Dragobetele este o sărbătoare bogată în tradiții și obiceiuri menite să aducă noroc în dragoste. Fetele și băieții se spală cu apa de ploaie rece adunată cu o seară înainte pentru a fi frumoși și a avea noroc în dragoste. Se culeg ghiocei, primele flori ale primăverii, care simbolizează dragostea și gingășia. Se organizează petreceri și mese festive, unde se servesc preparate tradiționale românești. Se oferă cadouri, flori și felicitări celor dragi. Un obicei popular este jocul de “Zburătoritul”, unde fetele și băieții fug unul după altul prin pădure. Se crede că cei care se prind vor avea o dragoste curată și fericită.

 • Fetele tinere se spală cu apă de ploaie sau cu zăpadă topită, în credința că le va face mai frumoase și mai atrăgătoare pentru băieți.
 • Fetele și băieții ies în natură, în păduri sau pe dealuri, unde culeg flori și ghicesc despre dragoste.
 • Se organizează jocuri de societate, cum ar fi “Zburătoritul”, unde fetele fug de băieți, iar cei care le prind le pot săruta.
 • Fetele pun busuioc sub pernă în ajunul Dragobetelui, visând la ursitul lor.
 • Cuplurile se plimbă împreună în natură, ținându-se de mână și sărutându-se sub copacii înfloriți.
 • Se oferă cadouri simbolice, cum ar fi flori, ciocolată, felicitări sau mici obiecte cu inimioare.
 • Se organizează mese festive cu preparate tradiționale românești.
 • Se spune că nu este bine să te cerți sau să te superi de Dragobete, deoarece acest lucru va aduce ghinion în dragoste.
 • Se crede că vremea din ziua de Dragobete prevestește cum va fi vara: dacă este soare, va fi o vară caldă și frumoasă, iar dacă plouă, va fi o vară ploioasă.

Deși a fost umbrită de Valentine’s Day în ultimii ani, Dragobetele revine încet în atenția românilor. Tot mai mulți oameni aleg să sărbătorească această zi specială cu cei dragi, apreciind tradițiile și folclorul românesc. Dragobete este o ocazie de a ne reaminti de importanța dragostei în toate formele sale, de la dragostea romantică la dragostea pentru familie și prieteni.

De ce să sărbătorim Dragobetele?

Dragobete este o sărbătoare unică, cu o istorie bogată și o identitate distinctă. Este o ocazie de a ne conecta cu tradițiile noastre și de a celebra dragostea într-un mod autentic românesc. Este o zi specială pentru a ne exprima sentimentele față de cei dragi și pentru a a sărbători bucuria de a fi împreună.

24 februarie, Dragobete: o sărbătoare a iubirii, a bucuriei și a speranței!

 • Leave the World Behind: apocalipsa intr-un thriller psihologic și captivantLeave the World Behind este un thriller apocaliptic bine jucat cu un casting "de top. In rolurile principale ii avem pe : Julia Roberts și Mahershala Ali care ne oferă interpretări remarcabile. Un atac cibernetic întrerupe toate comunicațiile ....
 • Top cautari colinde in perioada de Craciun 2023Cele mai căutate colinde în perioada 1 decembrie 2023 - 24 decembrie 2023 au fost: Colinde de Crăciun, Colinde românești, Colinde tradiționale, Colinde religioase, Colinde pentru copii. În ceea ce privește trendul de căutare, s-au remarcat următoarele colinde: "Bună dimineața, Moșule" "O, ce veste minunată" "Crăciunul sfânt".
 • Tradiții și superstiții de Bobotează la RomâniBoboteaza este o sărbătoare creștină, care încheie ciclul celor 12 zile ale Sărbătorilor de iarnă. Tradițiile și superstițiile de Bobotează sunt o parte importantă a culturii românești. Ele reflectă credința oamenilor în puterea magică a apei și a altor elemente naturale. În această zi, se comemorează botezul lui Iisus Hristos….

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.