De la egoism la altruism: Evoluția spiritului de cooperare

mana, oameni, ajutor

Autor: Mihaela Vicol | February 23, 2024

Cum a apărut comportamentul prosocial, de cooperare, în istoria oamenilor, când indivizii egoiști par să aibă mai mult succes? Spiritul de cooperare e rezultatul unui mix: dorința de a ne înțelege cu cei din grup și nevoia de a ne uni în fața competiției.

De ce cooperăm cu ceilalți, chiar și cu străinii? Misterul evoluției umane, dezvăluit!

Cum a apărut spiritul de cooperare în istoria oamenilor? Oamenii de știință au pus la îndoială două explicații principale: interacțiunile repetate cu aceiași indivizi și competiția între grupuri. Un nou studiu arată că, de fapt, ambele mecanisme au lucrat împreună pentru a ne face mai cooperanți.

Ne aflăm în fața unei enigme: cum a putut evolua comportamentul prosocial, de cooperare, într-o lume în care indivizii care se descurcă singuri par să aibă mai mult succes?

O teorie populară spune că totul ține de interacțiunile repetate. Dacă cooperezi cu cineva azi, e mai probabil să coopereze și el cu tine mâine. Iar dacă nu, își va aminti și nu o va face. Deci, pe termen lung, cooperarea “se plătește”.

Dar ce se întâmplă când nu cunoaștem persoana cu care interacționăm? Oamenii de știință au studiat acest lucru în Papua Noua Guinee. Au organizat un experiment în care participanții trebuiau să dea bani unii altora, putând alege să fie egoiști sau cooperanți. Rezultatul? Când interacționau cu cineva din comunitatea lor, dădeau sume mari. Dar când interacționau cu cineva dintr-o altă comunitate, sumele erau mult mai mici.

Deci, simplul fapt că ne cunoaștem nu e suficient. Teoria interacțiunilor repetate nu explică totul. Un alt factor important e competiția între grupuri. Grupurile mai unite au mai multe șanse să supraviețuiască, iar acest lucru îi încurajează pe membrii lor să coopereze între ei.

Cele două mecanisme, interacțiunile repetate și competiția între grupuri, nu doar că funcționează împreună, dar se și amplifică reciproc! Ele creează un efect de “super-cooperare”.

Ce înseamnă asta? Interacțiunile repetate ne încurajează să cooperăm cu cei din grupul nostru. Dar acest lucru e fragil. Competiția între grupuri vine însă și o întărește. Astfel, cooperăm mai mult cu cei din grupul nostru și mai puțin cu cei din afară.

Așadar, spiritul de cooperare e rezultatul unui mix: atât al dorinței de a ne înțelege bine cu cei pe care îi cunoaștem, cât și al nevoii de a ne uni forțele în fața competiției. Iar acest mix ne-a ajutat să evoluăm ca specie!

Sursa: https://www.news.uzh.ch/


Topic: | |


© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.