Jocurile de noroc: o pasiune sau o problemă? Aflati care sunt campionii Pacanelelor!

Jocuri de Noroc, Pacanele

Autor: byrev | November 24, 2023

Jocurile de noroc pot fi o formă de distracție și relaxare, dacă sunt practicate cu măsură și discernământ, dar pot deveni și o sursă de suferință și ruină, dacă sunt practicate cu exces și dependență. peste 60% dintre jucătorii de pacanele din România au probleme moderate sau severe de joc patologic.

Jocurile de noroc sunt o formă de divertisment care implică parierea de bani sau alte bunuri pe rezultatul unui eveniment nesigur. Există diferite tipuri de jocuri de noroc, cum ar fi loteria, bingo, pariurile sportive, casino, pacanele, roata norocului și altele. Fiecare dintre aceste jocuri are propriile reguli, strategii și șanse de câștig.

Pacanele, Jocuri de NorocPot fi o sursă de plăcere și emoție pentru mulți oameni, care se bucură de adrenalina și de provocarea de a-și testa norocul, insă, pentru alții, jocurile de noroc pot deveni o dependență, care le afectează viața personală, profesională și financiară. Jocurile de noroc pot provoca pierderi mari de bani, probleme de sănătate, conflicte familiale, stres, anxietate, depresie și chiar tendințe suicidare.

În România, jocurile de noroc sunt legale și reglementate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care acordă licențe și autorizații operatorilor de jocuri de noroc, monitorizează activitatea acestora și previne fenomenele de evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit ONJN, în anul 2019, piața jocurilor de noroc din România a avut o valoare de peste 9 miliarde de lei, din care peste 5 miliarde de lei au fost încasări la bugetul de stat sub formă de taxe și impozite

Sunt foarte populare în România, mai ales în rândul bărbaților, care reprezintă peste 80% din jucători. Cele mai jucate jocuri de noroc sunt pacanelele, care ocupă peste 70% din piață, urmate de pariurile sportive, care reprezintă peste 15% . Pacanelele sunt aparate electronice de joc, care funcționează pe baza unui generator de numere aleatorii și care oferă câștiguri în funcție de combinațiile de simboluri afișate pe ecran. Sunt atrăgătoare pentru mulți jucători, deoarece sunt ușor de accesat, au o varietate mare de tematici și oferă posibilitatea unor câștiguri mari cu mize mici.

Jocurile de noroc, campionii Pacanelelor din Romania

Însă, pacanelele sunt și cele mai periculoase jocuri de noroc, deoarece pot crea o dependență puternică și pot duce la pierderi uriașe de bani. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Română de Studii de Gambling (ARSG),

peste 60% dintre jucătorii de pacanele din România au probleme moderate sau severe de joc patologic, adică o tulburare comportamentală caracterizată prin incapacitatea de a controla impulsul de a juca.

Jucătorii de pacanele sunt predispuși la a dezvolta iluzii cognitive, cum ar fi superstiția, iluzia de control sau efectul iluziei de proximitate, care le influențează deciziile de joc și le întrețin dependența.

~ efectul iluziei de proximitate: De exemplu, o persoană poate crede că are mai multe șanse să câștige la loterie dacă își cumpără biletul cu o zi înainte de extragere, decât dacă îl cumpără cu o săptămână înainte.

Un alt aspect interesant legat de pacanele este distribuția lor geografică pe teritoriul României. Potrivit datelor ONJN, la sfârșitul anului 2019, în România existau 69.976 de aparate de tip slot-machine, dintre care 22.301 erau în București, iar restul în celelalte județe. Astfel, se poate observa o diferență mare între numărul de pacanele din capitală și cel din restul țării, dar și între județele din diferite regiuni.

Dacă ne uităm la județele din regiunea Sud-Muntenia, care cuprinde județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași, putem constata că acestea sunt adevărate “campioane la pacanele”, având un număr mare de aparate raportat la populație. Conform recensământului din 2011, populația totală a acestei regiuni era de 3.136.446 de locuitori, iar numărul de pacanele era de 11.608, ceea ce înseamnă o medie de 3,7 pacanele la 1000 de locuitori

Însă, dacă analizăm situația pe fiecare județ în parte, vom descoperi că există diferențe semnificative între ele. Astfel, liderul absolut la numărul de pacanele este județul Călărași, care are nu mai puțin de 7,8 pacanele la 1000 de locuitori, fiind urmat de Ialomița, cu 5,4 pacanele la 1000 de locuitori, și de Giurgiu, cu 4,9 pacanele la 1000 de locuitori. La polul opus se află județul Prahova, care are doar 2,2 pacanele la 1000 de locuitori, fiind depășit de Argeș, cu 2,6 pacanele la 1000 de locuitori, și de Dâmbovița, cu 3,1 pacanele la 1000 de locuitori. Teleormanul se situează undeva la mijloc, cu 3,8 pacanele la 1000 de locuitori

Cum se explică aceste diferențe?

Există mai mulți factori care pot influența numărul de pacanele dintr-un județ, cum ar fi nivelul de dezvoltare economică, gradul de urbanizare, venitul mediu pe cap de locuitor, nivelul de educație, cultura și tradițiile locale, oferta și cererea de jocuri de noroc, legislația și controlul autorităților etc. Nu putem spune cu certitudine care dintre acești factori sunt cei mai importanți sau cum interacționează ei între ei, dar putem face câteva presupuneri bazate pe datele statistice disponibile.

Dezvoltare economică

De exemplu, putem presupune că județele cu un nivel mai scăzut de dezvoltare economică și cu o populație mai săracă și mai puțin educată sunt mai predispuse la jocurile de noroc, deoarece acestea le oferă o speranță de îmbogățire rapidă și ușoară, dar și o evadare din realitatea dură în care trăiesc. Acest lucru ar putea explica de ce județele Călărași, Ialomița și Giurgiu, care se află printre cele mai sărace și mai slab dezvoltate județe din România, au și cele mai multe pacanele.

Pe de altă parte, putem presupune că județele cu un nivel mai ridicat de dezvoltare economică și cu o populație mai bogată și mai educată sunt mai puțin atrase de jocurile de noroc, deoarece acestea le oferă mai multe alternative de divertisment, dar și mai multe oportunități de dezvoltare personală și profesională. Acest lucru ar putea explica de ce județele Prahova și Argeș, care se află printre cele mai bogate și mai dezvoltate județe din România, au și cele mai puține pacanele.

Gradul de urbanizare

Un alt factor care ar putea influența numărul de pacanele dintr-un județ este gradul de urbanizare, adică proporția de populație care trăiește în orașe. Putem presupune că județele cu un grad mai mare de urbanizare au mai multe pacanele, deoarece în orașe există o ofertă mai diversificată și mai accesibilă de jocuri de noroc, dar și o cerere mai mare din partea populației, care este mai expusă la stres, plictiseală și tentații. Acest lucru ar putea explica de ce județele Giurgiu și Călărași, care au un grad de urbanizare de peste 50%, au și cele mai multe pacanele, în timp ce județele Prahova și Argeș, care au un grad de urbanizare de sub 50%, au și cele mai puține pacanele.

Cultura și tradițiile locale

Un ultim factor pe care îl vom lua în considerare este cultura și tradițiile locale, care pot reflecta atitudinea și comportamentul populației față de jocurile de noroc. Putem presupune că județele cu o cultură și o tradiție mai puternică și mai conservatoare au mai puține pacanele, deoarece populația este mai respectuoasă față de valorile morale și religioase, care condamnă jocurile de noroc ca fiind un păcat și o risipă. Acest lucru ar putea explica de ce județele Dâmbovița și Teleorman, care au o cultură și o tradiție mai bogată și mai veche, au mai puține pacanele decât județele Călărași și Ialomița, care au o cultură și o tradiție mai săracă și mai nouă.

Acestea sunt doar câteva dintre posibilele explicații pentru diferențele de număr de pacanele între județele din regiunea Sud-Muntenia. Desigur, nu putem afirma că acestea sunt singurele sau cele mai corecte explicații, deoarece există și alți factori care pot juca un rol, dar și excepții care pot contrazice presupunerile noastre. Scopul acestui articol nu este să ofere răspunsuri definitive, ci să stimuleze curiozitatea și gândirea critică a cititorilor.

Jocurile de noroc sunt o realitate care nu poate fi ignorată sau negată, ci trebuie înțeleasă și gestionată în mod responsabil. Jocurile de noroc pot fi o formă de distracție și relaxare, dacă sunt practicate cu măsură și discernământ, dar pot deveni și o sursă de suferință și ruină, dacă sunt practicate cu exces și dependență. De aceea, este important să fim conștienți de riscurile și consecințele jocurilor de noroc, să ne cunoaștem limitele și să ne respectăm bugetul, să ne informăm și să ne educăm despre jocurile de noroc, să ne cerem ajutorul și să ne oferim sprijinul atunci când avem sau cunoaștem pe cineva care are probleme de joc patologic.

Sperăm că acest articol v-a fost util și interesant și vă invităm să ne împărtășiți părerea și experiența voastră despre jocurile de noroc în secțiunea de comentarii. Vă mulțumim pentru lectură și vă dorim mult noroc! 😉

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.