Postul Crăciunului 2023: Tradiții, obiceiuri și mâncăruri tradiționale

Craciunul, Sarbatoare, Romania, iarna, Decembrie

Autor: byrev | November 20, 2023

Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din calendarul ortodox, începând pe 15 noiembrie și încheindu-se pe 24 decembrie. Acest post are o durată de 40 de zile, fiind de obieci mai scurt decat postul Paștelui. Semnificația Postului Crăciunului Postul Crăciunului are o semnificație atât religioasă, cât și culturală. Din punct de vedere […]

Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din calendarul ortodox, începând pe 15 noiembrie și încheindu-se pe 24 decembrie. Acest post are o durată de 40 de zile, fiind de obieci mai scurt decat postul Paștelui.

Semnificația Postului Crăciunului

Postul Crăciunului are o semnificație atât religioasă, cât și culturală. Din punct de vedere religios, postul este o perioadă de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Prin post, credincioșii se îndreaptă către Dumnezeu și se pregătesc să primească pe Fiul Său întrupat.

Din punct de vedere cultural, postul Crăciunului este o perioadă în care se păstrează și se transmit tradiții și obiceiuri vechi de secole. Aceste tradiții sunt legate de mâncare, de credință și de familie.

Tradiții și obiceiuri românești de Postul Crăciunului

În România, există o serie de tradiții și obiceiuri specifice Postului Crăciunului. Printre acestea se numără:

 • Lăsatul Secului este o sărbătoare care marchează începutul postului. În această zi, se mănâncă de dulce pentru ultima dată înainte de post.
 • Moș Ajun este personajul central al colindelor de Crăciun. Se spune că călătorește din casă în casă, lăsând cadouri pentru copii (putem sa-i spunem un fel de Mos Craciun mai mic).
 • Sfântul Vasile este sărbătorit în ziua de 1 ianuarie. În această zi, se obișnuiește ca copiii să primească cadouri de la Moș Craciun.

Mâncăruri tradiționale de Postul Crăciunului

În timpul postului, credincioșii se abțin de la consumul de carne, lapte, brânză și ouă. În schimb, ei pot consuma o varietate de alte produse alimentare, cum ar fi:

 • Legume: cartofi, morcovi, țelină, varză, fasole, linte, mazăre
 • Fructe: mere, pere, prune, cireșe, vișine
 • Grâu: mălai, orez, paste
 • Pește: în zilele cu dezlegare la pește

Iată mai jos “pe scurt”, câteva rețete tradiționale românești foarte populare de Postul Crăciunului:

 • Sarmale: sarmalele sunt un preparat tradițional românesc care se prepară din varză umplută cu orez și carne tocată. În timpul postului, sarmalele se pot prepara cu orez, legume și ciuperci.
 • Mămăligă: mămăliga este o mâncare tradițională românească care se prepară din mălai fiert. În timpul postului, mămăliga se poate servi cu legume, ciuperci sau cu tocăniță de legume.
 • Pește: în zilele cu dezlegare la pește, credincioșii pot prepara o varietate de preparate din pește, cum ar fi:
  • Sarmale de pește: sarmalele se pot prepara și cu pește tocat, în loc de carne tocată.
  • Tocăniță de pește: tocănița de pește este un preparat simplu și gustos, care se poate servi cu mămăligă sau cu pâine.
  • Pește la cuptor: un preparat sănătos și delicios, care se poate prepara cu legume sau cu sos.

Postul Crăciunului este o perioadă importantă din calendarul ortodox, care are o semnificație atât religioasă, cât și culturală. În această perioadă, credincioșii se pregătesc spiritual pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului, păstrând și transmitând tradiții și obiceiuri vechi de secole.

 • Miami Bici 2: o comedie românească de neratat în 2023Miami Bici 2 este continuarea comediei românești de succes Miami Bici, care îi urmărește pe Bilă și Ion, doi antreprenori români care se mută de la Miami la Los Angeles, în căutarea visului american. Ei se confruntă cu tot felul de situații amuzante și periculoase, implicând mafia de carduri clonate,….
 • Percheziții DNA la Primăria Botoșani: Primarul acuzat de fraudarea unui concursProcurorii DNA au percheziționat Primăria Botoșani, suspectând primarul Cosmin Andrei de fraudarea unui concurs de angajare. Edilul ar fi transmis lista cu subiectele de examen unei candidate apropiate, asigurându-i victoria..
 • Papa Francisc a autorizat binecuvântarea cuplurilor de același sexPapa Francisc a autorizat binecuvântarea cuplurilor de același sex, dar Biserica Catolică rămâne fermă împotriva căsătoriei între persoane de același sex. Această decizie a fost întâmpinată cu bucurie de către comunitatea LGBT+, dar a fost criticată de către conservatorii catolici..

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.