De la focuri purificatoare la bucate alese: Mucenici și 44 de pahare!

mucenici , 9martie, sarbatoare

Autor: Mihaela Vicol | March 9, 2024

9 martie, ziua Sfinților 40 de Mucenici, este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox românesc. Se prepară mucenici (colaci în formă de 8), se fac praznice, se aprind focuri, se bea vin și se stropesc animalele și gospodăriile cu apă sfințită.Ziua are o profundă semnificație religioasă, reamintindu-ne de jertfa mucenicilor și îndemnându-ne la credință și milostenie. Tradițiile de Mucenici fac parte din identitatea noastră culturală și ne oferă o ocazie de a ne reuni cu cei dragi și de a ne bucura de bucatele tradiționale.

9 martie, ziua de prăznuire a Sfinților 40 de Mucenici, este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox românesc, marcată de o serie de tradiții și obiceiuri menite să cinstească memoria sfinților și să aducă bucurie în casele oamenilor.

Simbolul central al sărbătorii îl reprezintă mucenicii, colaci copți sau fierți în formă de cifra 8, simbolizând chinul suferit de mucenici. Rețetele diferă în funcție de regiune, dar elementul comun este împărțirea mucenicilor cu familia, prietenii și cei nevoiași, după ce au fost binecuvântați la biserică.

Alte tradiții:

  • Praznicele: Se organizează mese festive în memoria celor decedați, oferindu-se pomeni cu alimente specifice (fasole, nuci, poame, alune).
  • Deschiderea porților Raiului: Se crede că în această zi se deschid porțile Raiului și mormintele, fiind un moment prielnic pentru rugăciune și pomenirea celor dragi.
  • Vinul: Tradiția populară spune că de Mucenici se beau 40 sau 44 de pahare de vin, simbolizând sângele mucenicilor.
  • Focurile: Se aprind focuri în curți și grădini, peste care se sar pentru purificare și spor de sănătate.
  • Purificarea: Se stropesc animalele și gospodăriile cu apă sfințită pentru a le proteja de boli și rele.
  • Retezarea stupilor: Se reiau activitățile apicole, marcând începutul anului agricol.

Pe lângă aspectul folcloric, ziua de Mucenici are o profundă semnificație religioasă. Ea ne reamintește de jertfa Sfinților 40 de Mucenici și ne îndeamnă la curaj, credință și milostenie.

Tradițiile și obiceiurile de Mucenici fac parte din zestrea culturală a poporului român și contribuie la păstrarea identității noastre. Ele ne oferă o ocazie de a ne reuni cu cei dragi, de a ne bucura de bucatele tradiționale și de a ne rememora valorile religioase și morale.

  • Cele mai bune filme apărute în 2023Pentru iubitorii de filme iată o listă cu cele mai bune filme apărute în anul 2023 și care sigur merită vizionate! She Came to Me The Family Plan Jeanne du Barry The Holdovers The Baker Fingernails Quiz Lady If You Were the Last Pain Hustlers The Other Zoey Are You….
  • Lidl retrage produsele de patiserie „Cămara Noastră” după controlul ANPCÎn urma unui control efectuat de ANPC, la sediul firmei SC Patisgal SRL din Galați, care produce produse de patiserie „Cămara Noastră” pentru Lidl, au fost constatate deficiențe grave privind igiena și siguranța alimentară. În spațiile de producție și depozitare au fost găsite rozătoare moarte, pânze de păianjen și urme….
  • Cannabisul și bolile de inimă: Ce trebuie să știe consumatoriiUn nou studiu a descoperit o legătură între consumul de cannabis (fumat, mâncat, vaporizat) și un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Riscul e mai mare cu cât se consuma mai frecvent. Persoanele care fumează zilnic au un risc semnificativ mai mare. E necesară o abordare….

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.