1 Martie: O sărbătoare a renașterii, a dragostei și a mărțișorului

martie, martisoare, primavara, cadou

Autor: Mihaela Vicol | March 1, 2024

1 Martie marchează venirea primăverii și tradiția mărțișorului. Mărțișorul, un șnur alb-roșu, simbolizează dragostea și speranța. Bărbații îl oferă femeilor, purtându-se timp de 9 zile, apoi fiind prins de un copac înflorit pentru noroc. Târgurile și atelierele oferă mărțișoare diverse, iar primăvara este celebrată cu flori și urări de bine. Mărțișorul, inclus în Patrimoniul UNESCO, este un simbol al identității românești.

1 Martie, o zi cu o dublă semnificație: o sărbătoare a primăverii renăscute și un moment special dedicat tradiției mărțișorului, simbol al speranței și al bucuriei.

Mărțișorul: Un șnur împletit din fire de lână albă și roșie, oferit de bărbați femeilor dragi, simbolizând dragostea, aprecierea și respectul. Mărțișoarele pot fi simple sau elaborate, confecționate din diverse materiale: lână, mătase, argint, aur, pietre semiprețioase.

Obiceiuri și tradiții:

  • Oferirea mărțișorului: Bărbații oferă mărțișoare femeilor din familie, prietenelor, colegele de la birou, simbolizând gestul de a le aduce noroc și sănătate pe tot parcursul anului.
  • Purtarea mărțișorului: Se crede că mărțișorul trebuie purtat la gât timp de nouă zile, după care trebuie prins de un copac înflorit. Se spune că acest gest va aduce noroc și prosperitate.
  • Târguri de mărțișoare: Se organizează târguri unde meșteșugari își expun creațiile originale, oferind o varietate de mărțișoare tradiționale sau moderne.
  • Ateliere tematice: Se organizează ateliere pentru copii și adulți unde se pot confecționa mărțișoare handmade, oferind o experiență creativă și personală.
  • Urări de bine: Se transmit urări de bine cu ocazia zilei de 1 Martie, exprimând speranța pentru un an nou plin de bucurie și prosperitate.
  • Flori de primăvară: Ghioceii, brândușele, viorelele devin simboluri ale primăverii renăscute, oferind un plus de culoare și prospețime acestei zile speciale.

Semnificația culorilor:

  • Alb: Simbolizează puritatea, zăpada iernii care se topește și renașterea naturii.
  • Roșu: Simbolizează viața, sângele, dragostea și energia vitală a primăverii.

Mărțișorul – simbol al identității: Tradiția mărțișorului este un element important al culturii românești și un simbol al identității naționale. În 2009, UNESCO a inclus această tradiție în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității.

1 Martie este o zi specială care ne oferă prilejul de a celebra venirea primăverii, de a ne bucura de frumusețea naturii renăscute și de a dărui bucurie celor dragi prin gesturi simple și semnificative.

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.