Plasticul reciclat, otrăvitor și inutil?

substante chimice toxice pesticide produse farmaceutice in plastic

Autor: byrev | November 24, 2023

Oamenii de știință au descoperit sute de substanțe chimice toxice, inclusiv pesticide și produse farmaceutice, în peleți de plastic reciclat colectați din 13 țări. Aceste substanțe chimice pot dăuna sănătății umane și mediului. Reciclarea plasticului a fost prezentată ca o soluție la criza poluării cu plastice, dar aceste descoperiri sugerează că materialele plastice reciclate nu sunt sigure!

Când oamenii de știință au examinat peleți din plastic reciclat colectat din 13 țări, au găsit sute de substanțe chimice toxice, inclusiv pesticide și produse farmaceutice. Din această cauză, oamenii de știință consideră că materialele plastice reciclate nu sunt potrivite pentru majoritatea scopurilor și reprezintă un obstacol în încercările de a crea o economie circulară.  Din această cauză, oamenii de știință consideră că materialele plastice reciclate nu sunt potrivite pentru majoritatea scopurilor și reprezintă un obstacol în încercările de a crea o economie circulară.

Rezultatele sunt publicate într-un studiu condus de oamenii de știință de la Universitatea din Göteborg.

Delegați, oameni de știință și susținători ai sănătății și mediului din întreaga lume călătoresc la Nairobi, Kenya, pentru reuniunea de săptămâna viitoare a celei de-a treia sesiuni a Comitetului de negociere interguvernamentală al Tratatului privind materialele plastice (INC-3).

Oamenii de știință vor îndemna delegații să ia în seamă cele mai recente date științifice care arată că, din cauza faptului că substanțele chimice toxice sunt utilizate la fabricarea tuturor materialelor plastice și că materialele plastice vor absorbi alte substanțe chimice în timpul utilizării, nu există materiale plastice care să poată fi considerate sigure sau circulare.

Reciclarea materialelor plastice a fost prezentată ca o soluție la criza poluării cu materiale plastice, dar substanțele chimice toxice din materiale plastice complică reutilizarea și eliminarea lor și împiedică reciclarea

spune profesorul Bethanie Carney Almroth, de la Universitatea din Göteborg.

Peste 600 de compuși chimici identificați

Într-un studiu recent publicat în Data in Brief via ScienceDirect, condus de Carney Almroth, peleții de plastic din fabricile de reciclare a plasticului din 13 țări diferite din Africa, America de Sud, Asia și Europa de Est au fost găsiți că conțin sute de substanțe chimice, inclusiv numeroase pesticide foarte toxice.

În total, 491 compuși organici au fost detectați și cuantificați în peleți, cu încă 170 de compuși adnotați provizoriu. Acești compuși au o gamă largă de clase, inclusiv pesticide, produse farmaceutice, substanțe chimice industriale, aditivi pentru plastic.

Risc prezent pentru toți

Există puține reglementări privind substanțele chimice din materiale plastice, iar comerțul internațional cu deșeuri de plastic complică această problemă.

Într-o corespondență publicată luna aceasta în revista Science, cercetătorii de la Universitatea din Göteborg, IPEN, Universitatea Aarhus și Universitatea din Exeter au notat că:

Substanțele chimice periculoase prezintă riscuri pentru lucrătorii din domeniul reciclării și consumatori, precum și pentru societatea și mediul înconjurător în general. Înainte ca reciclarea să poată contribui la combaterea crizei poluării cu materiale plastice, industria materialelor plastice trebuie să limiteze substanțele chimice periculoase.

Peste 13.000 de substanțe chimice sunt utilizate în materiale plastice, dintre care 25% sunt clasificate ca periculoase. Oamenii de știință afirmă că:

nicio substanță chimică din plastic nu poate fi clasificată ca fiind sigură.

“Trebuie să eliminăm treptat substanțele chimice nocive”

Profesorul Bethanie Carney Almroth transmite un mesaj clar pentru reuniunea de săptămâna viitoare de la Nairobi:

Numeroase studii arată că substanțele chimice periculoase se pot acumula chiar și în sistemele de reciclare a plasticului relativ închise. Trebuie să eliminăm rapid substanțele chimice din plastic care pot dăuna sănătății umane și mediului.

Sursa: https://www.gu.se

© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.