Lumina și sunetul: O nouă armă împotriva Alzheimerului?

alzheimer, creier

Autor: Mihaela Vicol | February 29, 2024

Cercetătorii de la MIT au descoperit că expunerea la lumină și sunet la o frecvență de 40 Hz poate ajuta la curățarea creierului de proteinele Alzheimer la șoareci. Stimularea declanșează un sistem intern de curățare numit "sistemul glimfatic", care elimină proteinele nocive din creier. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma dacă această metodă funcționează și la oameni.

Cercetătorii de la MIT au descoperit o metodă interesantă de a ajuta creierul să se curețe singur de proteinele nocive asociate cu Alzheimer. Studiul lor, publicat în revista Nature, arată cum expunerea la lumină și sunet la o anumită frecvență specifică creierului (40 Hz) poate declanșa un proces de curățenie internă.

Imaginează-ți creierul ca pe un canal. Așa cum canalul are nevoie să se curețe periodic pentru a funcționa eficient, și creierul are nevoie să elimine substanțele uzate. La persoanele cu Alzheimer, proteinele numite amiloide se acumulează în creier, blocând fluxul normal și afectând memoria și gândirea.

Studiul arată că expunerea la lumina și sunetul pulsate la o frecvență de 40 Hz (asemănătoare cu a anumitor unde cerebrale) poate ajuta la eliminarea acestor proteine nocive. Acest lucru se întâmplă prin stimularea unui sistem special din creier numit “sistemul glimfatic”, care acționează ca un fel de canal de scurgere pentru deșeurile celulare.

Cercetătorii încă nu înțeleg complet cum funcționează acest proces, dar ei cred că lumina și sunetul la 40 Hz stimulează anumite celule nervoase din creier să elibereze niște mesaje chimice (peptide) care ajută la declanșarea sistemului glimfatic. Aceste canale de scurgere eliminate apoi proteinele amiloide din creier, îmbunătățind funcționarea acestuia.

Este important de menționat că acest studiu a fost realizat pe șoareci și mai sunt necesare cercetări pentru a vedea dacă această metodă funcționează și la oameni. Totuși, rezultatele sunt promițătoare și oferă o nouă speranță pentru tratarea și prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer.

Sursa: https://picower.mit.edu/

  • O nouă descoperire revoluționează medicina: lipiciul instantaneu pentru hidrogeliO echipă de la Harvard a descoperit o metodă revoluționară de a lipi hidrogelii, materiale biocompatibile cu o gamă largă de aplicații medicale. Folosind o peliculă subțire de chitosan, un material natural din cochilii de crustacee, hidrogelii se pot lipi instantaneu și puternic. Această descoperire are potențialul de a transforma….
  • Sisteme Stelare Triple – Descoperirea ar putea revoluționa înțelegerea evoluției stelareO echipă de astronomi de la Universitatea Leeds a descoperit că stelele Be masive, care până acum se credeau că există doar în stele duble, ar putea fi de fapt triple. Această descoperire ar putea avea un impact enorm asupra înțelegerii noastre a evoluției stelelor și a altor fenomene astronomice,….
  • Ce este Botulismul ? O afecțiune gravă, dar prevenibilăBotulismul este o afecțiune gravă, dar prevenibilă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Această toxină afectează sistemul nervos, blocând transmiterea semnalelor nervoase către mușchi. Poate fi cauzat de ingestia de alimente contaminate cu toxina Clostridium botulinum, de inhalarea sporilor bacteriei sau de contactul direct al bacteriei cu rana..

Topic: | | |


© 2023 ScurtPeDoi.ro - Toate drepturile rezervate.